Gepost op

Bob Evers – Het smokkelspoor van meneer Maik door Peter de Zwaan

Bob Evers

Bob EversAls tiener genoot ik al van de verhalen over de drie vrienden Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos. De geniale Arie, zuinige Jan en handige Bob beleven op allerlei plaatsen in deze wereld avonturen waarbij ze menig crimineel te slim af zijn. Ik was een jaar of tien toen ik de eerste boeken uit deze serie las. Mijn vader was op de een of andere manier aan een doos vol hardcover Bob Evers boeken gekomen. De boeken zouden nu waarschijnlijk een hoop geld waard zijn, maar ik heb ze niet meer. In elk geval heb ik de verhalen verslonden!

De boeken in de serie werden oorspronkelijk geschreven door Willy van der Heide, een synoniem van Willem van den Hout die in 1985 is overleden. Aan het begin van de jaren ’90 heeft Peter de Zwaan de serie voortgezet. Eerst door onvoltooide manuscripten van Willy van der Heide af te maken en later met door zelf verhalen te schrijven in de lijn van de eerdere verhalen.

Peter de Zwaan heeft inmiddels al weer zo’n twintig boeken geschreven in de Bob Evers serie. Via zijn eigen uitgeverij Zwarte Zwaan geeft hij sinds 2013 jaarlijks twee delen uit. Het laatste deel dat in deze serie is uitgekomen is ‘Het smokkelspoor van meneer Maik’. Ik ga niet specifiek op dit boek in en houd het wat algemener omdat het gevoel en oordeel dat ik bij zo ongeveer de laatste tien uitgaven door de Zwaan vergelijkbaar is.

Eerlijk gezegd vind ik de Bob Evers verhalen die door Peter de Zwaan geschreven zijn iets minder dan de verhalen die door Willy van der Heide geschreven zijn. Dat wil zeker niet zeggen dat ik ze slecht vind maar wel anders en net iets minder dan de verhalen van vroeger. Bij de manuscripten van van der Heide die door de Zwaan zijn afgemaakt en de eerste delen die daarna volgen merkte ik het verschil eigenlijk niet, dat is  een heel knappe prestatie!
In de laatste deeltjes zijn er toch wat veranderingen doorgevoerd om de boeken wat moderner te laten maken door ze meer in de huidige tijd te plaatsen. Dat vind ik minder geslaagd. Jan, Bob en Arie zijn nog steeds redelijk jong maar maken meer gebruik van de moderne middelen als mobieltjes en internet. Als dertiger merk ik dat er dan toch een kloof ontstaat tussen mij en de jongens. Bijvoorbeeld als ze hun mobieltjes maar spaarzaam gebruiken omdat ze zeggen een hekel hebben aan onzinnig geleuter. Als Bob een belwinkel in moet lopen om zijn beltoon te laten wijzigen komt dat op mij toch wel lachwekkend over. En een paar jongens die wel over mobieltjes beschikken, dingen op internet opzoeken (altijd op de computer) maar nog altijd een kaart gebruiken om ergens naartoe te navigeren dan hinkt dit toch op twee benen. Het is dan net of de jongens van vroeger naar de huidige tijd geteleporteerd zijn.

Als de schrijver via de jongens kritiek op de maatschappij tot uiting laat komen dan merk je dat dit eerder de gedachten van een ouder persoon zijn dan van een jong volwassene, maar daar heb ik minder last van. Dit komt ook doordat ik de opmerkingen die de jongens via de Zwaan doen grappig vind. Bijvoorbeeld als ze klagen over kinderachtige snelheidscontroles of als de vader van Jan kritiek heeft op het moeten betalen van belasting. Als libertarier kan ik daar echt wel van genieten.

peter-de-zwaanDe oorspronkelijke boeken van Willy van der Heide vind ik dus leuker. Er zit meer tempo in de verhalen en de karakters van de jongens zijn meer uitgesproken. Jan is echt heel zuinig, Arie komt met heel ingenieuze ideeën en Bob is de technische Amerikaan. Bij de Zwaan kan Jan ook een uitzondering maken, zijn de door Arie uitgebroede plannen minder ingenieus en heeft hij ook regelmatig plannen die rammelen en waar de andere jongens hem op moeten wijzen.

Een ander punt is dat er minder gebeurt in de boeken en er veel meer gesprekken tussen de jongens zijn. Voor jongens die een hekel hebben aan zinloos geleuter over de telefoon wordt er zonder telefoon wel heel veel geleuterd. De verhalen spelen zich in een korter tijdsbestek af en er zit minder vaart in.

Al met al vind ik het toch nog steeds leuke boeken om te lezen, ik wil gewoon nog steeds weten hoe het verder gaat met de drie vrienden. Als ik zonder de eerdere boeken te kennen en het bijbehorende jeugdsentiment met een recent boek uit de reeks in aanraking gekomen zou zijn dan denk ik niet dat ik er door gegrepen zou zijn en de serie zou blijven volgen. Nu wel en ben ik toch best benieuwd hoe het huidige avontuur verder gaat als in 2017 ‘De magistrale misverstanden van J. Masters’ uit komt.

De boeken zijn rechtstreeks te koop bij Peter de Zwaan zelf en bij Bol.com. Het voordeel van het direct bij de Zwaan zelf kopen is dat hij de boeken dan signeert. Zelf bestel ik ze bij hem rechtstreeks om ik denk dat hij er dan meer aan overhoudt en natuurlijk is het ook leuk als het boek gesigneerd is door de schrijver.

[bol_product_links block_id=”bol_57e61f01b185f_selected-products” products=”9200000045918994,9200000059687452,9200000059687454″ name=”Bob Evers” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”310″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]