Gepost op

De nieuwe erfgenaam – Sophie Hannah

de-nieuwe-erfgenaamOp 6 september 2016 verscheen De nieuwe erfgenaam van Sophie Hannah. Op verzoek van de erfgenamen van Agatha Christie schrijft zij nu boeken in de stijl van de vroegere Queen of Crime. Omdat ik zelf de meeste boeken van Agatha Christie met genoegen gelezen heb was ik best benieuwd of Sophie Hannah in staat is om het niveau van Agatha Christie te behalen.

De boeken van Agatha Christie kenmerken zich door een spannend verhaal waarbij je tijdens het lezen steeds af vraagt hoe het nu toch in elkaar steekt en wie het nu gedaan heeft. Je idee van hoe het zit veranderd regelmatig tijdens het lezen en als aan het einde van het boek alles aan elkaar geknoopt zat blijkt het heel anders in elkaar te zitten dan je gedacht had. Agatha Christie zet een illusionist heel kunstig de verhalen in elkaar. In de meeste verhalen is er een hoofdrol voor een van de karakters die regelmatig terugkeren om de raadsels op te lossen: Miss Marple en Hercule Poirot

In dit boek speelt Hercule Poirot weer een hoofdrol. Hij wordt uitgenodigd door een schrijfster om een week bij haar te verblijven op het landgoed Lillyoak. Ook de detective Catchpool van Scotland Yard wordt uitgenodigd en het boek wordt vanuit de ik vorm door Catchpool verteld. Als ze arriveren blijken behalve de schrijfster en haar personeel ook haar beide kinderen met aanhang en twee advocaten die verantwoordelijk zijn voor het testament aanwezig te zijn. Tijdens een diner vertelt de schrijfster dat ze een nieuwe erfgenaam heeft aangewezen, een doodzieke medewerker. Dit maakt uiteraard veel emoties los en uiteindelijk moet er een moord opgelost worden.

Ik heb het boek met plezier gelezen en me er prima mee vermaakt. Het benadert niet de beste verhalen van Agatha Christie, zoals de tien kleine negertjes, maar het komt zeker wel in de buurt van de mindere verhalen en dat is een compliment! Bij het lezen van Agatha Christie wordt je heen en weer geslingerd tussen theorie├źn over de oplossing en mensen die je ergens van verdenkt. Uiteindelijk blijkt het vaak anders in elkaar te zitten dan je dacht. Bij dit verhaal wordt je niet steeds op het verkeerde been gezet maar je wilt natuurlijk wel graag weten hoe het nu in elkaar zit.

Mijn conclusie is dat Sophie Hannah best een aardige detective in de lijn van Agatha Christie heeft neergezet die leuk is om te lezen. De oorspronkelijke boeken vind ik toch nog iets beter. Als je die nog niet gelezen hebt dan zou mijn advies zijn om op een rommelmarkt voor een prikkie een van de vele bundels met vijf verhalen (een vijfling) te kopen en die eerst te lezen.

[bol_product_links block_id=”bol_57ef5cd578682_selected-products” products=”9200000063705978,9200000059399439″ name=”de-nieuwe-erfgenaam” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”300″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]