Gepost op

We hadden liefde, we hadden wapens – Christine Otten

we hadden liefde, we hadden wapensWe kennen allemaal Martin Luther King die door geweldloos verzet tegen de rassenscheiding verandering bewerkstelligde en symbool staat voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten. Er waren in diezelfde tijd ook zwarten die vonden dat je jezelf mag verdedigen als leden van de Klu Klux Klan nachtelijke lynchpartijen onderneemt of huizen op wil blazen van zwarten of blanken die met zwarten sympathiseren. Robert F. Williams was zo’n man die liet merken dat hij zich niet liet onderdrukken en bereid was om zichzelf te verdedigen.
Christine Otten kwam enige jaren geleden in contact met de weduwe van Williams en sprak veel met haar en mensen in haar omgeving en heeft daarna deze roman geschreven. Williams accepteert niet dat zwarten slachtoffer van de Klu Klux Klan worden en roept zwarten op zich te bewapenen. Dit maakt hem doelwit van de KKK en wanneer de FBI hem wil arresteren vlucht hij met zijn vrouw en kinderen naar het buitenland. Eerst naar Cuba en later naar China. Pas jaren later kunnen ze terugkeren naar de Verenigde Staten.
Robert F. WilliamsVanaf de eerste bladzijde voel je meteen de beklemmende sfeer wanneer een zwarte vader zijn kinderen mee neemt naar de ijssalon, ondanks dat hij weet dat alleen blanken welkom zijn in de zaak. Voor mij als 36 jarige is het onvoorstelbaar dat het nog maar 50 jaar geleden is dat donkere mensen als minderwaardig gezien werden en het normaal was dat zwarten niet welkom waren in de ijswinkel en het zwembad. Niet welkom betekent niet alleen dat je met de nek wordt aangekeken maar dat je niet binnen mag, je anders de politie achter je aan krijgt en bedreigingen of erger de normaalste zaak van de wereld zijn.
Het enige waar ik wat moeite mee had was dat het verhaal vanuit de ik vorm verteld wordt, terwijl het in verschillende perioden door verschillende personen wordt verteld. Ik vond het wel eens lastig om te bepalen met welke ik figuur ik in een nieuw hoofdstuk te maken had.
Sterk aan het boek is de manier waarop de sfeer uit die tijd tot leven geroepen wordt. De muziek, de geuren en kleuren worden zo goed beschreven dat je echt het gevoel hebt dat je er bij bent. Wil je meer weten over de opkomst van de zwarte burgerrechtenbeweging en de invloed die deze tot op de dag van vandaag uitoefent, lees dan dit boek!