Gepost op

De september uitdaging

Eind augustus vertelde mijn broer over de september uitdaging, heel de maand alleen boeken uit eigen kast lezen en geen nieuwe kopen.
Hij weet heel goed dat dit voor mij een hele uitdaging is! Wanneer ik een boekenwinkel binnen stap, is de kans heel groot dat ik er ook weer met nieuwe aanwinsten uitstap. Eigenlijk niet zo handig. Ik ben namelijk niet zo groot behuisd. Het boeken kopen probeer ik steeds meer tot het minimum te beperken. Wat ongelooflijk moeilijk is!!

Ik heb dus besloten ook mee te doen aan deze uitdaging, en dit niet 1 maand te doen, maar 1 jaar lang. En jullie via deze blog op de hoogte te houden. Maar wel met elke maand 2 jokers tot mijn beschikking , met uitzondering van deze maand, waarin ik net als iedereen die mee doet maar 1 joker heb.
Want ja hoewel dit mijn eerste schrijfsel is, heb ik mijn joker al ingezet. Vanmorgen ben ik door weer en wind naar Reeuwijk geweest, voor mijn werk ik had een cursus . Toen die afgelopen was ben ik naar Gouda gefietst, daar zitten 2 goede boekenwinkels.
Boekhandel Verkaaik en Boekhandel Smit. Ik ben nu echter alleen bij boekhandel Verkaaik geweest. Hier heb ik 4 boeken gekocht.

Nu vraagt u zich misschien af, met al dat kopen lees je dan ook eigenlijk nog wel iets?
Jazeker! Ik probeer sowieso elke dag te lezen. Ik lees vaak ook verschillende boeken naast elkaar. Dit heeft wel als resultaat dat het kan voorkomen dat ik lang over 1 boek kan doen. Bijvoorbeeld ben ik nu Bloedlanden aan het lezen van Timothy Snyder. Dit is best zware kost, dus daarnaast lees ik dan ook andere boeken. Met name geschiedenis is mijn favoriete genre. Dit hoeft niet perse non-fictie te zijn, het mag ook literatuur zijn bijvoorbeeld het boek Wil van Jeroen Olyslaegers. Ik vind het prettig wanneer een boek mij prikkelt en tot nadenken brengt. Het boek wat recent veel indruk maakte op mijn was: Het zwijgen van Jan Karski geschreven door Yannick Haenel. Zeer aan te raden dit boek!

Om dit stukje mee af te sluiten , ik heb ook een e-reader, ooit van mijn lieve familie gekregen voor mijn verjaardag. Eerst lag die een poosje te verstoffen, maar nu maak ik er veel gebruik van. Met name wanneer ik met de trein reis . Heerlijk om zoveel boeken bij de hand te hebben. Maar toch is het lezen van een e-boek anders dan het lezen van een ”echt” boek , die je kunt ruiken en voelen , en lekker doorheen kunt bladeren. Dus hoe handig ook, het zal voor mij nooit het papieren boek vervangen!

Gepost op

Welke boeken ik voor mijn verjaardag heb gehad

boeken verjaardag

Afgelopen donderdag was ik jarig (ik ben 37 geworden) en wat vraagt iemand die graag leest voor zijn verjaardag? Boeken! En inderdaad heb ik weer een prachtige stapel boeken gekregen waar ik toch wel een paar maanden in moet kunnen lezen. 🙂

boeken verjaardag
De boeken die ik voor mijn verjaardag heb gekregen

Boze geesten (Fjodor Dostojevski)
Ik hou van literatuur en op z’n tijd een boek om flink m’n tanden in te zetten. De boeken van Dostojevski zijn daarvoor prima geschikt. Dit boek heb ik van Sanne gekregen, ze weet waar ik van hou, dus het is vast een goed boek 🙂

Een kostbaar kleinood (Jeremiah Burroughs)
Jeremiah Burroughs was een Puritein die in 1600 geboren is. Hij heeft een boek geschreven over de ware tevredenheid. Toen ik een tijd gelezen hier een goede recensie over las heb ik dit boek op mijn wenslijst gezet en nu heb ik het voor mijn verjaardag gekregen. Op zondag lees ik meestal meer stichtelijke lectuur, zoals dit boek.

Het menselijk handelen (Ludwig von Mises)
Als libertarier en aanhanger van de vrije markt vind ik het razend interessant om me hier verder in te verdiepen en meer inzicht te krijgen in hoe de wereld er uit zou kunnen zien zonder de dwang van overheden. Aangezien dit een diepgaand standaard werk is heb ik een leeslijst opgezet: Eerst Economics in One Lesson, dan The Church and the Market, vervolgens Choice: Cooperation, Enterprise en dan uiteindelijk Het menselijk handelen. Prachtig dat dit in het Nederlands te lezen is!

De avonden in de rue saint-lazare (Gustave de Molinari)
In dit boek bespreekt de Molinari op toegankelijke wijze de beginselen van het liberalisme en van de klassieke economie. Interessant en origineel zijn ook de oplossingen voor de vraagstukken van armoede en ongelijkheid die de Molinari, conform de principes van de markteconomie. Ik ben reuze benieuwd naar dit boek.

De Opstand in de Nederlanden 1568 – 1648 (Anton van der Lem)
Ik hou van geschiedenis en vooral als het om een kritisch geluid gaat of nieuwe inzichten geeft. Ik weet niet meer wat de aanleiding was om dit boek op mijn lijst te zetten, maar als ik het gelezen heb dan weet ik het vast weer 🙂

I en II Petrus / Judas (F. van Deursen)
Ook van dit boek weet ik niet meer waarom ik het op mijn lijst gezet heb, waarschijnlijk een goede recensie in het Reformatorisch Dagblad. Ik moet dat er in de toekomst wat beter bij zetten als ik een boek op mijn wenslijst zet. Het lijkt me in elk geval een interessant boek, mooie lektuur voor de zondag.

Alleen al van het krijgen, het ruiken aan en kijken naar deze boeken word ik blij! Nu nog de tijd vinden om alles te lezen 🙂

Gepost op

#leesuiteigenkast (Hebban)

Hebban organiseert in september de “Lees uit eigen kast maand”. Dit houdt in dat je met jezelf af spreekt een maand lang geen boeken te kopen en geen boeken leent bij de bibliotheek. Ik weet niet of de boekhandel hier blij van wordt maar ik vid het een leuk initiatief en doe hier zeker aan mee!

Voor mij is dit niet zo moeilijk, denk ik. Ik heb stapels goede boeken die ik graag lezen wil. Bovendien ben ik op 31 augustus jarig en voor mijn verjaardag krijg ik meestal een mooi stapeltje boeken 🙂 Daarmee ga ik vast de maand september wel door komen.

Mijn valkuil zijn sowieso niet de boekhandel en de bibliotheek. Een abonnement op de bibliotheek heb ik niet eens, omdat de meeste boeken die ik lees daar toch niet te krijgen zijn. Ik kan mezelf prima in de hand houden en een boekenwinkel weer uitlopen zonder iets te kopen.

Nee, mijn valkuil is mijn zusje Sanne. Zij heeft ongeveer dezelfde smaak qua boeken, maar zij kan ze niet laten liggen. Ze heeft dan ook een huis vol boeken, letterlijk, en neemt regelmatig een stapeltje boeken nieuwe mee die “echt de moeite waard” zijn. Tegen de meeste zeg ik, vaak met pijn in mijn hart “nee”, maar regelmatig is er toch een die ik “wel even tussendoor zal lezen”. Ik heb het even nagekeken (ik hou een overzichtje bij wat ik lees) en het is gemiddeld een boek per maand dat ik van haar lees of leen. Als ik haar goede boeken een maand buiten de deur weet te houden dan ben ik safe 🙂

Nog te lezen deze maand
De vraag is dan wat ik in september uit mijn eigen boekenkast ga lezen. Ik lees sowieso eerst uit waar ik nu mee bezig ben. Ik ben nu in vier boeken tegelijk bezig en verwacht er in deze maand augustus nog drie daarvan uit te kunnen lezen. Omdat ik nog niet weet wat ik voor mijn verjaardag krijg, op de laatste dag van augustus, kan ik dan pas bepalen wat ik ga lezen in september. Ik hoef toch tenslotte niet per se iets te lezen wat al jaren in de kast staat :p. Als ik mijn keuze gemaakt heb zal ik het laten weten.

Gepost op

Lezen waar het boek zich afspeelt (Grebbeberg)

Ereveld Grebbeberg

Terwijl je leest maak je je een voorstelling van hetgeen zich in het boek af speelt. In gedachten zweef je naar de plaats van het gebeuren en in je fantasie vorm je een beeld en zie je het voor je. Zelf vind ik het altijd een bijzondere ervaring om een boek te lezen op plaats waar het verhaal zich af speelt. De locatie moet zich er uiteraard wel voor lenen en het moet voor mij wel gaan om een waargebeurd verhaal. Als het een verzonnen verhaal is dan ervaar ik niet dat bijzondere gevoel dat ik heb als ik weet dat ik op dezelfde plaats ben als waar ik over lees.

De Grebbeberg is voor mij een plaats die tot de verbeelding spreekt omdat dit een slagveld is waar Nederlandse troepen in de Meidagen van 1940 de Duitse invasietroepen een aantal dagen wisten tegen te houden. Honderden Nederlandse soldaten zijn hier gesneuveld en liggen hier begraven. De locatie is na de oorlog niet ingrijpend veranderd of bebouwd en daardoor is de historie van wat hier gebeurd is nog steeds tastbaar. Toen ik onlangs het boekje ‘Tusschen vuur en ijzer’ door H. van Heerde uit september 1940 via Marktplaats wist kopen nam ik me voor om dit op de Grebbeberg te gaan lezen. Op de website van Stichting De Greb las ik dat er op 15 juli een rondleiding door een gids gegeven zou worden. Dit leek mij een mooie aanleiding om ’s morgens op de erebegraafplaats het boek te lezen en ’s middags met de gids een rondwandeling te maken over het gebied waar ik zojuist het boek over gelezen had.

Ereveld GrebbebergAfgelopen zaterdag was het zo ver. Ik vertrek rond half negen en rijd naar de VVV in Rhenen om te betalen voor de rondleiding en mijn aanwezigheid te bevestigen. Vervolgens arriveer ik rond tien uur op het ereveld waar ik tussen de honderden grafstenen op een bankje ga zitten. Het is prachtig weer, de zon schijnt en de vogels fluiten. Na een uur lezen merk ik dat het bankje niet echt lekker zit. Omdat het verhaal zich af speelt op het slagveld sta ik op, steek de straat over en loop naar de Koningstafel. Hier vind ik een bankje waar vandaan ik een prachtig uitzicht heb vanaf de 50 meter hoge Grebbeberg en bevind ik me tussen de voormalige loopgraven. Hier is er daadwerkelijk gevochten, zijn er mensen gesneuveld en hebben de personen uit het boek gelopen!

Na weer een uur lezen komen er enkele wandelaars naast me op het bankje zitten om te lunchen en te kletsen. Niks mis mee natuurlijk maar dit haalt me uit mijn verhaal en haalt me weer terug naar het heden. Daarom besluit ik weer terug te lopen naar het ereveld en de graven op de zoeken van enkele personen waar ik zojuist over gelezen heb. Ik sta aan het graf van mensen waar de schrijver mee bevriend was en op exact dezelfde plaats waar ook de schrijver gestaan heeft.

Inmiddels is het tijd geworden om naar de parkeerplaats te gaan waar om een uur de rondleiding start. Het is een groep van dertien mensen. De gids start met een rondwandeling over het ereveld en stopt bij diverse graven om het verhaal van de daar begraven persoon te vertellen. Vervolgens leidt hij een wandeling door het gebied waarbij hij verteld wat er gebeurd is op de plaats waar we staan. Daarbij grijpt hij terug naar de verhalen die hij bij de graven op het ereveld verteld heeft en wijst plaatsen aan waar mensen gesneuveld zijn en waar we het graf van gezien hebben.

Er is nog veel herkenbaar van wat er 77 jaar geleden gebeurd is. Je ziet oude bomen waar beschadigingen aan zitten van kogels en granaatinslagen. Aan de grond zie je waar loopgraven liepen, je loopt over dezelfde wegen en ziet restanten van bunkers. Bovendien is er het ereveld waar honderden namen, rangen en overlijdensdatums te vinden zijn. Dit alles maakt wat je leest tastbaar en geeft de leeservaring een bijzondere extra dimensie.

Veel respect voor de soldaten die hier gevochten hebben en waarvan velen hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid!

Gepost op

Zeven dingen die je met een boek kunt doen nadat je het gelezen hebt

Wat doe je met je boeken als je ze uit hebt?

Voor mij is het altijd weer even een dingetje. Wat doe je met je boek als het uit is?

Ik lees best veel, vind ik zelf, het is dus maar goed dat ik alle boeken die ik ooit heb gelezen niet meer in huis heb staan. Dat zou betekenen dat mijn huis vol met boekenkasten zou staan en ik weinig ruimte meer zou hebben voor de boeken die ik nog wil lezen. Hoewel, als ik daar zo over mijmer dan zou ik daar zelf misschien niet eens zo’n moeite mee hebben en is het vooral mijn vrouw die daar een stokje voor steekt 🙂

In de jaren ’90 ging ik als klein jochie wel eens met mijn vader mee naar schrijversdagen bij de in 2005 overleden schrijver Jac. Overeem. Deze bijeenkomsten werden gehouden in zijn boerderij in Voorthuizen. Die bijeenkomsten zelf vond ik eerlijk gezegd saai, maar het was heerlijk om in die oude boerderij rond te dolen. Behalve de keuken en het toilet was namelijk elke muur van elke ruimte van beneden tot boven gevuld met boeken. Geen muur te zien, alleen maar boeken. Het moeten er tienduizend(en) geweest zijn. Daar kon je overal met een boekje in een hoekje kruipen. In gedachten dool ik nog wel eens door dat gangenstelsel gevuld met het aroma van oude boeken.

Anyway, dat zit er bij mij thuis dus niet in dus is daar die vraag: wat doe je dan met het boek als het uit is? Er zijn voor mij een paar opties:

Bewaren

De eerste optie die ik overweeg is natuurlijk om het boek te bewaren. Het belangrijkste criterium waar een boek dan aan moet voldoen is dat ik het ooit nog wil herlezen. Ik ben daar wel vrij kritisch op want ik weet dat de kans dat ik een boek herlees in de praktijk vrij klein is. Een andere reden is dat ik het boek bewaar omdat ik hoop dat een van mijn kinderen het later misschien wil lezen. Soms bewaar ik een boek omdat het gewoon een heel mooi boek is dat mooi in de kast staat. De meeste boeken die ik bewaar staan in de kast omdat ze dat verdienen, omdat het zulke mooie bijzondere boeken zijn om te lezen! Van Umberto Eco heb ik geleerd dat je je niet moet omringen met boeken die je gelezen hebt maar juist met boeken die je nog wilt lezen. Hij noemt dat zijn antibibliotheek. Daar zit wat in en sindsdien bewaar ik minder boeken die ik gelezen heb en staan mijn kasten juist vol met boeken die ik nog wil gaan lezen.

Verkopen op Marktplaats

Aangezien nieuwe boeken meestal toch een aardige duit kosten is het een aantrekkelijke optie om het boek te verkopen op Marktplaats. Het kost wel wat moeite om de foto te maken, de advertentie te schrijven, over de prijs te onderhandelen en zodra het geld binnen is het boek te versturen. Maar dan hou je er wel iets aan over. Ik heb ook wel eens geprobeerd om ze te verkopen via Bol.com maar doordat je dan zelf voor de verzendkosten op draait en ook nog bemiddelingskosten betaalt vond ik dat niet echt interessant.

Weg geven

Als ik een boek gelezen heb en het de moeite waard was dan is er vaak wel iemand te bedenken die dat boek ook wel zou willen lezen. Het komt dus regelmatig voor dat ik een boek weg geef. Wel loop ik er dan tegen aan dat ik een stuk meer lees dan de meeste mensen in mijn omgeving. Als je een boek weg geeft en een half jaar later blijkt het nog ergens op een stapel te liggen dan is dat toch een teleurstelling. Natuurlijk begrijp ik dat anderen waarschijnlijk ook al een stapel boeken hebben liggen die ze graag nog eens willen lezen. Het voordeel van weg geven is wel dat je ook nog weer eens iets terug krijgt.

Weg gooien

Als ik dit tegen mensen vertel dan schrikken ze soms. Gooi jij boeken weg?! Ja als ik een boek zelf niet wil bewaren, ik niemand weet om het aan te geven en het niet lukt om het boek te verkopen dan gooi ik het weg. Ik ben daar vrij gemakkelijk in. Als ik later alsnog bedenk dat ik het nog eens wil lezen dan kan ik het vast wel kopen via Marktplaats of ergens als e-book vinden. Verder redeneer ik zo dat wanneer er zich niemand meldt die het boek voor een klein bedrag wil kopen op Marktplaats dan heeft het blijkbaar geen waarde meer. Misschien liggen de rommelmarkten al vol met dit boek. Dus gaat het boek dan… hup, in de prullenbak.

Toen ik dit onlangs tegen enkele collega’s vertelde keken zij me verschrikt aan en vroegen me dat niet meer te doen en ze eerst aan hen te laten zien. Dit leek mij wel een goede oplossing dus de volgende drie boeken die ik uit had nam ik voor ze mee. Maar ze hadden geen interesse…

Zwerfboekenkast

ruilkastBij ons in het dorp schieten de zwerfboekenkasten als paddenstoelen uit de grond. Ik weet er in ieder geval zes te vinden. Mijn ervaring is helaas dat er zelden iets in staat dat mijn interesse heeft. Of het zijn boeken uit genres waar ik niet zo van houdt of het zijn de boeken die ook op de rommelmarkt blijven liggen. Toch kan ik het niet laten om af en toe even te gaan kijken. Meestal is het idee van zo’n zwerfkast dat je een boek mee neemt en er een ander voor in de plaats zet. Als ik ga kijken neem ik voor de zekerheid een boek mee waarvan ik denk dat het wel de moeite waard is en dat ik anders weg gegooid zou hebben. Dat is dus ook een manier om van je boeken af te komen.

Ik heb er net weer een paar weg gebracht om meteen even een foto voor dit artikel te kunnen maken. Het leuke was dat er twee boeken stonden die mij aanspreken. wel Helaas heb ik ze al gelezen, maar het betekent wel dat ik vaker even moet gaan kijken haha. Het waren trouwens de boeken Wolf Hall van Hillary Mantel en De Wertheims van Silvia Tennenbaum. Ik was samen met mijn dochter langs gefietst en er stond wel een leuk kinderboekje van Hans en Grietje waar ze erg blij mee is. Ik heb het dus geruild voor Amerikanen zijn niet gek van Charles Groenhuijsen.

Boekjagen

De laatste rage is boekjagen. Hoe werkt het? Je neemt een boek waar je vanaf wilt maar een tweede leven gunt. Je schrijft er een briefje bij en verpakt het in plastic. Vervolgens verstop je het ergens buiten en plaats je een bericht op Facebook. Ook een leuke manier om van je boeken af te komen.

Winactie

Nu ik een boekenblog heb ben ik van plan om de boeken die ik gelezen heb via een winactie te verloten. Eigenlijk is dit een variant op het eerder genoemde weg geven maar met het verschil dat ik niet zelf iemand hoef te zoeken die het boek wil hebben. Leuke bijkomstigheid is dat het ook weer leven in de brouwerij brengt.

Alternatieven

Op adorablebooks.nl las ik dit artikel met creatieve dingen die je ook met je boeken kunt doen. Je kunt er een iglo van maken of een nachtlampje, niet echt iets voor mij. Hoewel een kerstboom van boeken, dat lijkt mij toch wel wat!

Ik ben heel benieuwd wat jij doet met de boeken die je gelezen hebt! Laat het me weten door hieronder even een berichtje achter te laten.

Gepost op

Pokemon jagen is uit, boekjagen is in!

boekjagen

Iedereen heeft de afgelopen maanden gezien hoe er op Pokémon gejaagd werd of er zelf aan mee gedaan. De rage lijkt zijn hoogtepunt al weer te hebben bereikt want de aantallen mensen die dit spelen blijken volgens de statistieken te dalen. Kortom Pokémon jagen is uit maar de nieuwe rage is boekjagen!

De Belg Gregoire is hier recent mee begonnnen. Hij speelde zelf Pokémon met zijn kinderen en toen hij zag dat zijn boekenkast uitpuilde kwam hij op het idee om boeken los te laten in de natuur. De actie is inmiddels al mateloos populair want 55.000 mensen zijn lid geworden van zijn Facebook groep.

Hoe werkt het

Je kiest een boek dat je weg wilt doen en wat je een tweede leven gunt. Je schrijft er een aardig briefje bij voor de nieuwe eigenaar en waarin je kort uit legt wat de bedoeling is. Niet iedereen die het boek vindt kent deze actie. Je verpakt het boek in plastic. Je weet immers nooit hoe snel het boek gevonden wordt en of er in de tussentijd een buitje overheen gaat. Vervolgens verzin je een leuke plaats om het boek te verstoppen en post je een bericht op Facebook:

boekenjagers-1 boekenjagers-2 boekenjagers-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De oorspronkelijke Facebook groep is in het Frans maar de Vlaamse variant heeft ook reeds 5000 volgers. Inmiddels is ook de Nederlandse versie gesignaleerd en heeft op dit moment ook al 300 leden.

Of deze variant een lang leven beschoren is weet ik niet. Ik vind het in elk geval een leuk initiatief en goed als boeken positief in de belangstelling komen te staan!